Zamanı Durdurmanın Yolları | Kitap Yorumu

by - Temmuz 08, 2019



Zamanı Durdurmanın Yolları | Kitap Yorumu



Kaç ömür gerek, yaşamayı öğrenmek için?

Tom Hazard’ın tehlikeli bir sırrı var. 41 yaşında sıradan bir tarih öğretmeni gibi görünse de nadir rastlanan bir hastalık yüzünden aslında yüzyıllardır hayatta. Shakespeare’le aynı sahnede yer almış, Kaptan Cook’la açık denizleri fethetmiş, Fitzgerald’larla içki içmiş. Ama şimdi, tek istediği normal bir hayat sürmek. Kimliğini değiştirmeye devam ettiği sürece geçmişini geride bırakabilir ve hayatta kalabilir.
Yapmaması gereken tek bir şey var, âşık olmak.



Uzun yaşamayı istiyor musunuz? 100 yıl? 300 yıl? Uzun bir hayat yaşarken sevdiğiniz herkesin ölümüne şahit olmak ister misiniz? Hapşıran birine bile refleks olarak “Çok yaşa!” deriz ama gerçekten de çok yaşamanın ne demek olduğunu kavrayabiliyor muyuz?

Tarihin her destansı olayını deneyimleyip tanık olacağınız uzun bir yaşam düşünün. 15. yüzyılda vebayı, 16. yüzyılda cadı avlarını gördüğünüz, Shakespeare, Scott Fitzgerald gibi önemli kişilerle tanıştığınız bir yaşam. Tam olarak Tom’un hayatı böyle.

Tom, 1581 yılında “anageria” adı verilen genetik bir hastalık ile dünyaya geliyor. Normal insanlara göre 15 kat daha yavaş yaşlanıyor ve bazı viral hastalıklara karşı (veba gibi) bağışıklığı var. Tom ve annesi, yıllar geçtiği halde dış görünüşü hiç değişmeyen Tom yüzünden sıkıntı yaşıyorlar. Dedikodular başlıyor, onların bir cadı olduğundan, Tom’a büyü yapıldığından bahsediyorlar. Ve bir gün Tom’un gözlerinin önünde annesini cadı olmakla suçlayıp öldürüyorlar. O günden sonra Tom oradan oraya sürüklenmeye başlıyor.

Tom, Albatros Cemiyeti’nin kurucusu olan Henrich onu bulana kadar bu hastalığa sahip tek kişi olduğunu düşünüyor. Henrich, kendisi gibi uzun yaşayanlara “albatros”, normal insanlara ise “mayıs sineği” diyor. Cemiyetin kuralları arasında üye olanların 8 yılda bir yaşadığı bölgeyi ve ismini değiştirmesi yer alıyor. Amaçları üyelerin diğer insanlar tarafından dikkat çekilmemesini sağlamak. Cemiyetin en önemli kuralı ise “Sakın aşık olma. Bağlanma.”


Günümüzde 400 küsür yaşında olan ama en fazla 40 yaşında gösteren Tom, geçmişinden vazgeçemeyip sürekli geçmişi düşünüyor. Aslında geçmişi düşünmeyi istemese de yürüdüğü sokaklar, yanından geçtiği parklar ona anılarını hatırlatıp duruyor. Bir insanın 400 yıllık hatıraya sahip olması ve bunları düşünüp durması doğal olarak hem zihnini hem bedenini çok yoruyor.

Tom’un 400 yıldır yaşamasını sağlayan bir amaç var. Kitabın ana temeli bu amacı gerçekleştirmek üzerine kurulu olsa da arka planda üç farklı zaman diliminde Tom’un yaşamını okuyoruz.

Bazı uzatılmış kısımlar hariç kitabın konusunu ve işlenişi beğendim. Tek sevmediğim şey acelece yazılmış sonuydu. Bu kadar kapsamlı olan bir konuya bu son pek yakışmadı.
Okurken zaman yolculuğu yapıyormuş gibi hissedeyim istiyorsanız bu kitap tam size göre!


Adı: Zamanı Durdurmanın Yolları
Orijinal Adı:How to Stop Time
Yazarı: Matt Haig
Yayınevi: Domingo Yayınları
Çevirmeni: Kıvanç Güney
Sayfa Sayısı: 328
Goodreads Puanı: 3.86
Format: Karton Kapak
Puanım:

Beğenebileceğin Gönderiler

2 yorum

Abone Ol: