Sessiz Kalma! | Kitap Yorumu

by - Eylül 12, 2018


Sessiz Kalma | Kitap Yorumu



On altı yaşındaki Starr Carter iki dünya arasında yaşıyordu: Ailesiyle yaşadığı fakir mahalle ve okuduğu banliyö lisesi. En yakın çocukluk arkadaşı Khalil’in bir polis tarafından vurulduğuna şahit olduğunda, bu iki dünya arasındaki hassas dengesi bozulmaya başlamıştı çünkü Khalil herhangi bir tehdit oluşturmuyordu.

Çok geçmeden, Khalil’in ölümü manşet olmuştu. Bazıları ona gangster diyor, bazıları ise onu uyuşturucu satıcısı bir çete üyesi olarak bile betimliyordu. Starr’ın okuldaki en yakın arkadaşı, Khalil’in bunu hak etmiş olabileceğini bile düşünüyordu. Polislerin bu olayla çok ilgilenmediği anlaşıldığında ise bunu protesto edenler sokaklara dökülüp Starr’ın mahallesini âdeta bir savaş alanına dönüştürdü. Herkesin bilmek istediği tek bir şey vardı: O gece ne olmuştu? Bunun yanıtını verebilecek tek kişi de Starr’dı.

Fakat Starr’ın söyleyecekleri ya da söyleyemedikleri adalet için verdiği bu savaşta kendi hayatını bile tehlikeye atabilirdi.

Angie Thomas’ın, sıradan bir kızın kendini sıradışı bir durumda bulması hakkındaki bu ilk romanı, ırkçılık ve polis şiddetini; 
zeki, yürekli ve geri adım atmayan bir dürüstlükle anlatıyor.



Bu kitap gördüğünüz ya da görmediğiniz gerçekleri bir tokat gibi yüzünüze çarpıyor. O kadar gerçekti ki. Etrafınıza şöyle bir baksanız göreceğiniz türden bir konu işlenmişti. Konu; ırkçılık. Yazarın cesur tavrını çok takdir ediyorum. Yazarken "Elalem ne der?" diye düşünmemiş, gördüğü belki de yaşadığı (Yazar bir siyahi) şeyleri olduğu gibi yazmış.


Starr on altı yaşında, ailesi ile birlikte fakir bir mahallede yaşıyor. Ama "zengin" kesimin gittiği bir liseye gidiyor. Lisede farklı Starr, mahallesinde farklı Starr oluyor. İki farklı dünya arasındaki dengeyi bulmakta çok zorlanıyor. Starr'ın en yakın çocukluk arkadaşı Khalil gözlerinin önünde polis tarafından öldürülüyor. Hem de ne için? KOCA BİR HİÇ İÇİN. Polise karşı hiçbir tehdit oluşturmuyor, üzerinde silah yok, uyuşturucu yok, alkollü değil... Yaptığı tek şey ellerini polisin görebileceği yerde tutmamak ve ah tabii Khalil bir de siyahi. Bunlar bir kesime göre yeterli bir sebep oluşturuyor. Ne de olsa siyahi ve ellerini havada tutması gerekiyor. İnsanlar Khalil'i öldüren polisten çok Khalil hakkında konuşmaya başlıyor. Bir çete üyesi, bir uyuşturucu satıcısı, bir serseri... Bazılarına göre ölümü haketmiş zaten. Polislerin, öldüren polis ile ilgilenmediği ortaya çıkınca protestolar başlıyor. Starr en yakın arkadaşının ölümü ile başa çıkmaya çalışırken, onun sesi olup o gece neler olduğunu anlatmak ile anlatmamak arasında kalıyor. Çünkü anlattığında kendi hayatını bile tehlikeye atabilir.

Kitap hakkında bahsetmediğim bir sürü şey var bunlardan iki tanesi Starr'ın arkadaşları ve mükemmel ailesi. Ama bunları bahsedersem hiç susmam. Uzun lafın kısası okuyup ders alınacak bir kitap Sessiz Kalma. Sizi güldüren, düşündüren, gerçekleri görmenizi sağlayan bir kitap. Herkesin okuması ve okutulması gerektiğini düşünüyorum ❤️

Adı: Sessiz Kalma
Orijinal Adı: The Hate U Give
Yazarı: Angie Thomas
Yayınevi: Yabancı Yayınları
Çevirmeni: Boran Evren
Sayfa Sayısı: 400
Goodreads Puanı: 4.56
Format: Ciltli
Puanım:

Beğenebileceğin Gönderiler

1 yorum

Abone Ol: