Aristo ve Dante Evrenin Sırlarını Keşfediyor - Benjamin Alire Saenz | KİTAP YORUMU

by - Haziran 19, 2017


Aristo ve Dante Evrenin Sırlarını Keşfediyor | KİTAP YORUMU


Gençlik insanın kendini keşfetmeye başladığı, büyülü bir çağdır.
Abisi hapiste olan, içinde tanımlayamadığı bir öfke barındıran Aristo, bir gün havuzda Dante adında bir yaşıtıyla tanışır. Her ikisini de değiştiren, dönüştüren bir sürecin ilk adımıdır bu tanışma. Sonrasında hayat, kimlik, büyümek, “ışık kirliliği olmadan” yıldızları izler gibi bir arkadaşlığı tüm safl ığıyla sürdürmek onları birbirine yakınlaştıran esas bağ olur.
Aristo ve Dante Evrenin Sırlarını Keşfediyor, korkmadan, çekinmeden, hayatını kendisi olarak gizlenmeden yaşamak isteyenler için yazılmış bir kitap. Daha önce başka yapıtlarıyla PEN/Faulkner ve American Book ödüllerini kazanan Benjamin Alire Sáenz, Aristo ve Dante Evrenin Sırlarını Keşfediyor ile Printz Honor Book, Stonewall, Pura Belpre ve Lambda Literary ödüllerinin de sahibi oldu.
Aynı adlı serinin ilk kitabı olan Aristo ve Dante Evrenin Sırlarını Keşfediyor’u okuyanlar, bir anlamda kendi evrenlerinin sırlarını keşfediyor.

Aristo ve Dante Evrenin Sırlarını Keşfediyor, yarı Meksikalı yarı Amerikalı olan Aristo (Ari) ve Dante adındaki iki gencin arasındaki ilişkiyi araştıran genç-yetişkin türündeki bir kitap.
Hikaye, 1987 yazında Ari'nin yüzme dersinde Dante ile tanışması ile başlıyor. Hikaye bundan sonra iki gencin kimlik arayışları, "Ben kimim? Ne istiyorum?" gibi soruları ile gelişiyor.


Dante açık bir kişilik, kendini çok güzel ifade edebiliyor ama anlatıcımız olan Ari ise içine kapanık, kendini düşündüğü gibi ifade edemiyor. Çünkü yaşadığı şeyler onu böyle olmaya zorlamış. Babası Vietnam savaşından döndükten sonra duygusal olarak içine kapanmış. Bu durum Ari'yi etkilemiş çünkü tam olarak "baba sevgisi" görememiş. Ari'nin abisi de hapiste ve bu konu hakkında ailede kimse konuşmuyor. Sanki abisi yokmuş gibi davranılıyor. Bunlardan dolayı Ari'nin de öfke sorunu oluşuyor.

Dante ile arkadaş olmadan önce hiç arkadaşı olmayan ama zaten yalnızlığı seven biri Aristo. Bu iki zıt karakterin arkadaş olabilmesini çok seviyorsunuz. (Şahsen ben çok sevdim.) Dante ile olan arkadaşlığı Ari'nin gerçekte kim olduğunu -cesur, sadık, sevecen- ortaya çıkarıyor.

Ari ve Dante'nin 1987'de büyümesini görmek gerçekten güzeldi çünkü bugünün önemli teknolojileri olmadan bir dostluğun nasıl bu kadar güçlü olabileceğini görmek farklı bir duyguydu. İlk aşkları, ilk içkileri, ilk ilişkileri gibi şeyler de o dönemde farklı oluyor tabii.
Kitaptaki en önemli kısmı, aileler. Çok güzel bir aileleri vardı. Onları destekleyen, koruyan, çok seven aileleri. Sanırım o aileler olmasaydı bu kitap diğerlerinden ayrılamazdı. Genelde genç yetişkin kitaplarında aileler çocukları ile ilgilenmezler. Ama bunda öyle değil.

Kitabı herkese tavsiye ediyorum. Aristo ve Dante ile birlikte siz de evrenin sırlarını keşfediyorsunuz.

Adı: Aristo ve Dante Evrenin Sırlarını Keşfediyor
Orijinal Adı: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Yazarı: Benjamin Alire Sáenz
Yayınevi: Dex Yayınları
Çevirmeni: Çiçek Ağgez
Sayfa Sayısı: 376
Goodreads Puanı: 4.34
Format: İnce Kapak
Puanım:

Beğenebileceğin Gönderiler

1 yorum

  1. Şu kitabı çok merak ediyorum ama bir o kadar da gözümü korkutuyor. Biraz felsefik kitap gibi önyargı oluşuyor bende nedense. Felsefe üzerine yazılı kitapları pek okuyamıyorum *-*

    YanıtlaSil

Abone Ol: