Charlie'nin Çikolata Fabrikası | Kitap Yorumu

by - Eylül 10, 2018


Charlie'nin Çikolata Fabrikası Kitap Yorumu


Charlie; annesi, babası, iki ninesi ve iki dedesiyle, 
büyük bir kentin bitiminde, küçük bir tahta barakada yaşamaktadır.
Yoksuldurlar. Charlie çikolataya bayılır,
ama alacak parası yoktur. Biriktirilen parayla, yılda bir kez,
küçük bir çikolata girer evlerine. Bu büyük kentte,
Charlie'lerin evinden bile görülen, kocaman bir çikolata fabrikası vardır; dünyanın en ünlü çikolatalarını üretir. Günlerden bir gün, fabrikanın sahibi Bay Wonka, imparatorluğunu devredeceği bir varis seçmek için yarışma düzenlediğini açıklar; Charlie de adaylardan biridir...

Bu yaşıma kadar Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nı okumamıştım. Evet biraz şaşırtıcı bir şey bu. Sonuçta çocuk klasiklerin en önemli ve en meşhur eserlerinden birisi. Daha önce filmini (Tim Burton yapımı olanı) izleyip çok sevmiştim ve geçen aylarda @yourshelf kullanarak kitabı okuma şansım oldu.

Charlie’nin Çikolata Fabrikası, çocuklara “ne olmayı” değil “ne olmamayı” öğretiyor. İşte bu da kitabı güzel kılan şeylerden biri. Bir şeyi “iyi” olarak işaret etmemiz zor, çünkü her zaman keşfettiğimizden daha iyi bir şey olacak. Bu yüzden bence bir şeyin iyi olduğunu öğretmek için önce kötüyü öğretmemiz lazım.


Bu kitabın sayfaları arasında akan çikolata şelalelerini, tüm gün karnınızı tok tutan sakızları, yuvarlak görünen kare şekerleri, sadece yukarı-aşağı değil istediğiniz her yöne roller coaster gibi hareket edebilen asansörü, çikolatayı televizyona ışınlama cihazını ve daha bir çok şeyi keşfedebilirsiniz. Bu arada Roald Dahl, sadece kelimelerle size çikolata kokusunu hissettiriyor! Bu yüzden yanınızda acil çikolata kiti bulundurun!

Gelelim kitabın konusuna, gerçi kitabın konusunu hepimiz biliyoruz değil mi? Charlie Bucket, fakir bir ailenin tek çocuğu. Çikolata fabrikasının yanındaki yıkık dökük küçük bir evde annesi, babası, babaannesi, anneannesi ve iki dedesi ile birlikte yaşıyor. Çikolata fabrikasının sahibi olan Willy Wonka bir gün 5 çikolata barına Altın Bilet saklıyor. Bu altın bileti bulan 5 çocuk, çikolata fabrikasını ziyaret etme ve Willy Wonka ile tanışma şansı elde ediyor. Altın biletleri, açgözlü, sakız bağımlısı, şımarık ve televizyon bağımlısı olan 4 çocuk buluyor. Son bileti ise çikolatayı sadece senede bir defa yiyebilen -o da doğum gününde- Charlie buluyor. Fabrika gezisi her çocuğun kötü özellikleriyle karşılaşması ile ilerliyor. Gezinin sonunda ise Willy Wonka, çikolata fabrikasını devredeceği bir çocuk seçiyor. Tabii bunun hangi çocuk olacağını tahmin etmek zor değil.

Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nı hem yetişkinlere hem de çocuklara öneriyorum. Çünkü bu kitabın zamanı yok ve hangi yaşta olursak olalım bu kitaptan bir şeyler öğrenebiliriz. Ya da en azından Roald Dahl’ın kurduğu bu dünyanın tadını çıkarabiliriz.

Adı: Charlie’nin Çikolata Fabrikası
Yazarı: Road Dahl
Yayınevi: Can Çocuk Yayınlarıı
Sayfa Sayısı: 205
Goodreads Puanı: 4.12
Format: Karton Kapak
Puanım: ♥ ♥ ♥ ♥

Beğenebileceğin Gönderiler

2 yorum

  1. O kadar çok severim ki bu kitabı. Ortaokulda okumuştum sanıyorum, o zamanlar Roald Dahl'ın Matilda kitabını da çok severek okumuştum. Duygulandım :) Filmini de 3 kez izledim, ayrıca Willy Wonka çikolatacısına da gittim üzerine sevine sevine! Gitmediysen muhakkak git, İstanbul/Karaköy'de :)

    YanıtlaSil
  2. Sıcacık bir çocuk kitabına sıcacık bir yorum olmuş, elinize sağlık Elif hanım.

    YanıtlaSil

Abone Ol: