Momo | KİTAP YORUMU

by - Haziran 17, 2016


Adı: Momo
Orijinal Adı: Momo
Yazarı: Michael Ende
Yayınevi: Kabalcı Yayınevi
Çevirmeni: Leman Çalışkan
Sayfa Sayısı: 305
Goodreads Puanı: 4.27
Format: Karton Kapak
Puanım:     

Momo, karşısındakileri, aptal insanların bile aklına parlak düşünceler getirtecek şekilde dinlerdi... Momo'nun yanında oynanan oyunlar başka hiçbir yerde oynanamazdı.Yaşanılan gün içinde çok büyük bir sır vardır; Bu büyük sır, zamandır.Onu ölçmek için saatler ve takvimler yapılmıştır; ama bunlar hiçbir şey ifade etmez. Herkes çok iyi bilir ki bazen bir saatlik süre insana ömür kadar uzun gelirken, bazen de göz açıp kapayıncaya kadar geçip gider. Çünkü zaman, yaşamın kendisidir. Ve yaşamın yeri yürektir.Bu gerçeği hiç kimse "Duman Adamlar"dan daha iyi bilemezdi. Bir saatlik, bir dakikalık, hatta bir saniyelik yaşamın değerini hiç kimse onlar kadar iyi ölçemezdi. İnsanların zamanı üzerine planlar kuruyorlar: İnce hesaplarla hazırlanmış planlar.Yaptıklarından kimsenin haberdar olmaması onlar için çok önemliydi. Büyük kente yerleşip halkın arasına karışırken hiç dikkat çekmemişlerdi. Hiç kimse farkına bile varmadan adım adım ilerliyor ve insanlara egemen oluyorlardı.Zamanınızı çalıyorlar sevgili dostlar, kendi istekleri uğruna sizi kandırıyor ve zamanınızı çalıyorlar... Ama Momo ve çocuklar sizi uyarıyor... Ey İnsanlık, dinle ve anla!.. On ikiye beş kaldı... Aç gözünü, tetikte ol!.. Hırsız çaldı zamanı. Okuyun ve anlayın... zamanınızı çalıyorlar.Bitmeyecek Öykü ile çok sevilen Michael Ende'den efsaneleşmiş bir eser daha... Üstelik yine hem çocuklara hem de çocuk kalmaya uğraşan büyüklere...


Momo eski bir amfiteatrda yaşayan kimsesi olmayan küçük bir kızdır. Yaşadığı çevredekiler ona olabildiğince yardım ediyor; yemek getiriyorlar, kıyafet getiriyorlar. Momo'yu herkes çok seviyor çünkü Momo çok iyi bir dinleyici. Herkes gelip ona dertlerin anlatıyor, Momo da onları çok dikkatli dinliyor ve o daha bir şey söylemeden gelenler ona teşekkür edip gidiyorlar. Kentin bütün çocukları onunla oynamaya bayılıyor, çünkü Momo ile oynarken hayal güçlerini kullanıyorlar, çeşit çeşit oyunlar üretiyorlar. Ama bir sorun vardır, yavaş yavaş herkeste bir "zamanım yok" kaygısı başlamıştır. Herkesin işi başından aşkındır. Artık Momo'ya kimse gelip derdini anlatmıyor çünkü bunu yapmaya zamanları yoktur. Peki Momo ve arkadaşları bu sorunun kaynağını bulup çözebilecekler mi?


Öncelikle şunu söyleyeyim, bu kitabı çok sevdim ya Kitabın konusunu bilmiyordum. Sanırım bir videosunda Eren (@erennadiraksamoglu) bahsetmişti. Ben de öyle almıştım. Kitabın çocuk kitabı olarak geçmesine hala anlam veremiyorum. Bence biz büyüklere, bir ders veren bir kitap. Yazarın dilini, anlatışını çok sevdim. Çok akıcı olduğunu söyleyemem ama akıcı bir kitaptı. Kitapta işlenen zaman kavramı sizi oturup düşündürüyor. Sürekli kullandığımız "Bunu yapmaya zamanım yok." cümlesini size irdelettiriyor. Kendimize zaman ayırmak için çabaladığınız halde neden hala o zamanı bulamadığımızı anlatıyor. 


Beğenebileceğin Gönderiler

0 yorum

Abone Ol: