Bu İş Burada Biter - Marieke Nijkamp | KİTAP YORUMU

by - Nisan 21, 2017



Bu İş Burada Biter | KİTAP YORUMU


Herkesin eli silahlı bir çocuktan korkmak için sağlam bir nedeni vardır.
10.00
Alabama'nın Opportunity kasabasındaki Opportunity Lisesi'nin müdiresi konuşmasını bitirir ve öğrencileri yeni döneme karşılarken onları başarıya davet eder.
10.02
Öğrenciler bir sonraki derslerine gitmek için yerlerinden kalkarlar.
10.03
Konferans salonunun kapıları açılmaz.
10.05
Birileri ateş etmeye başlar.

Kitabın çok akıcı olduğunu öncelikle belirteyim. Bölümler arası da kısa olduğu için çok çabuk bitirilecek bir kitap.
Kitapta dört farklı karakterin ağzından aynı zaman dilimleri anlatılıyor. 10:00'da başlayan kitap, yaklaşık olarak bir saat gibi bir zamanı anlatıyor. Tabii bunu söyleyince sadece bir saatin anlattığını sanmayın. Geçmiş hakkında da bilgiler veriliyor, olaylar sadece şimdiki zamanda geçmiyor yani. Bir saatin anlatıldığını öğrendikten sonra kitapta dakikaları sayar oldum, "Kitabın bitmesine çok az kaldı şimdi ne olacak?" diyip durdum. Ki kitabın sonu az çok tahmin ediliyor ama olsun.

Kitap, her şeyden biraz bahsetmiş; ırkçılık, eşcinsellik, aile ilişkileri, fedakarlık, dışlanma... Bu durumu çok sevdim. Sanırım böyle bir şey olmasaydı klasik gençlik kitabı derdim ama bu kitapta her karakterin bir derdi var.

Opportunity Lisesi'nin müdiresi yeni dönem konuşması için bütün öğrenci ve öğretmenleri konferans salonunda topluyor ama konuşma bittikten sonra o salondan kimse dışarı çıkamıyor. Kapıları biri ya da birileri dışardan kitlemiş. Konferans salonunda bir panik havası başlarken, birinin ateş ettiğini görüyorlar. Peki bu biri kim? Ve neden bunu yapıyor? İşte olaylar böyle başlıyor.
Yazar, duyguları okuyucuya geçirmeyi çok iyi becermiş. Her bir karakterin, çaresizliğini ve korkularını siz de hissediyorsunuz. Sanki onlarla beraber siz de o konferans salonundasınız ve bir sonraki kurşunun size gelip gelmeyeceğini merak ediyorsunuz. O kadar korkunç bir durum ki. Bir yerde hapissiniz ve bir terörist rastgele birilerini vuruyor. Peki o birinin sizin kardeşiniz olduğunu düşünün? Yıllardır tanıdığınız kardeşinizin, gözünüzün önünde birilerini öldürmesine nasıl tepki verebilirsiniz?

Kitap hakkında tek beğenmediğim kısım keşke o teröristin gözünden de okuyabilme şansımız olsaydı. Keşke o "neden" sorusunun cevaplarını ondan öğrenebilseydik. Ama olsun, bu kitabın tarzı da böyleymiş, kabullendim.

Adı: Bu İş Burada Biter
Orijinal Adı: This Is Where It Ends
Yazarı: Marieke Nijkamp
Yayınevi: Martı Yayınları
Çevirmeni: Eylül Başak Şen
Sayfa Sayısı: 304
Goodreads Puanı: 3.63
Format: Ciltli
Puanım:

Beğenebileceğin Gönderiler

0 yorum

Abone Ol: