Hayatın Kıyısında - Jennifer Niven | KİTAP YORUMU

by - Nisan 21, 2017



Hayatın Kıyısında | KİTAP YORUMU


"Yaşamayı, ölmek isteyen bir çocuktan öğrenen bir kızın hikâyesi…"

Ölümü büyüleyici bulan Theodore Finch sık sık kendini öldürebileceği yöntemler düşünür ancak her seferinde, küçücük bir güzellik bile ona engel olur.
Violet Markey ise yaşadığı kasabadan ve ablasının ölümünün yarattığı dayanılmaz acıdan kaçmak için mezuniyetine kalan günleri sayarak geleceği dört gözle beklemektedir.
Finch ve Violet okullarındaki çan kulesinin tepesinde karşılaştıklarında kimin kimi kurtardığı belirsizdir. Bu tuhaf ikili, bir proje ödevinde eşleştiklerinde yol onları nereye götürürse; tıpkı hayat gibi büyük, küçük, tuhaf, güzel, çirkin, şaşırtıcı yerlere giderler. Kısa süre sonra, Finch yalnızca Violet'layken kendi olabildiğini; tuhaf, eğlenceli, hayatı doyasıya yaşayabilen ve ucubelikten uzak bir gence dönüştüğünü keşfeder. Violet da yalnızca Finch'leyken günlerin hesabını tutmadan yaşayabilmektedir. Ancak Violet'ın dünyası büyürken Finch'inki küçülmektedir…

Kapakta yazan şu cümle, "Yaşamayı, ölmek isteyen bir çocuktan öğrenen bir kızın hikayesi." kitabı en iyi anlatan cümle olarak seçiyorum.

Finch ve Violet okullarındaki çan kulesinin tepesinde karşılaştıktan sonra bir proje ödevi için ikili grup oluyorlar.
Finch, okulda "Ucube" diye anılan, sebebi olmayan "saçma" şeyler yapan, sürekli okulda olay yaratan, çan kulesinin tepesine çıksa herkesin "Aa Finch mi? Şu Ucube? O bunu hep yapar." dediği, sürekli ölmeyi düşünen ama aynı zamanda hayatını çok iyi yaşamayı bilen, iyi niyetli biri.

Violet, güzel, başarılı, çok yakışıklı biri ile çıkan, okulun popüler ponpon kızı ama aynı zamanda ablasının ölümünden kendini sorumlu tutan ve ölümden sonra hayatını yaşamayı unutmuş, onsuz geçen günleri sayan biri.

Finch, ölmeyi düşünürken, Violet'e hayatını devam ettirebilmesi için sebepler sunan biri oldu. Kitabı okurken "Tam Finch'lik bir hareket!" diyorsunuz. Birbirlerine ilaç oldular. Ama bazen ilaçlar işe yaramıyor olabilir. Violet her ne kadar hayata tekrar geri dönüyor olsa da aynı durum Finch için geçerli değil. Arka kapakta yazdığı gibi "Violet'ın dünyası büyürken Finch'inki küçülmektedir."
Finch'in zihinsel hastalığı var ama kimse bunu görmüyor, çünkü fiziksel olarak bir sorunu gözükmüyor. Hastalığı yüzünden yaptığı şeylere üzerine, ona direkt "Ucube" damgası yapıştırıyorlar.

Finch'in ailesi tam bir rezalet! Oğullarının hangi durumda olduğundan haberleri yok. Annesi, annelik görevinin sadece akşam yemeğinde "Günün nasıl geçti?" sorusundan oluştuğunu düşünen, babası ise küçüklükten beri ona şiddet uygulamış biri. Mutsuz bir ailede büyüyen birinin Finch gibi olmaması beklenmedik olurdu zaten. Kimse Finch'in sessiz çığlığını duymuyor. Duyduklarında da geç kalıyorlar...

Violet ve Finch, gerçek olabilecek kişiler olduğu için kitap insanı daha çok etkiliyor. Bitirdikten sonra hayatınızda "artık böyle yapmalıyım" dediğiniz çok şey oluyor.

Zihinsel hastalıkların gerçek bir hastalık olarak görülmemesi üzerine ve intihara farklı bir açıdan bakan, sizi hem güldüren hem de ağlatan içinizi ısıtan çok çok güzel bir kitap! Okuyun, okutun!

Adı: Hayatın Kıyısında
Orijinal Adı: All the Bright Places
Yazarı: Jennifer Niven
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Çevirmeni: Tuğçe Kayıtmaz
Sayfa Sayısı: 384
Goodreads Puanı: 4.2
Format: Ciltli
Puanım:

Beğenebileceğin Gönderiler

1 yorum

Abone Ol: