Ay'a Yolculuk | KİTAP YORUMU

by - Haziran 17, 2016


Adı: Ay'a Yolculuk
Orijinal Adı: De la Terre à la Lune
Yazarı: Jules Verne
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Çevirmeni: Bertan Onaran
Sayfa Sayısı: 224
Goodreads Puanı: 3.78
Format: Karton Kapak
Puanım: ♥ ♥ ♥

İnsanın Ay üzerinde ilk yürüyüşünden yaklaşık yüz yıl önce, 1865'te yayımlanan bu roman, insanlı Ay yolculuğuna dair bilimsel düş gücü ve hiciv yönünden hayli zengin bir kehanet gibidir. Baltimore Silah Kulübü'nün seçkin üyeleri, Amerikan İç Savaşı'nın sona ermesiyle boşluğa düşünce, kulübün başkanı bir uzay silahı icat ederek, Ay'a bir yolculuk gerçekleştirme önerisini ortaya atar. Yeni bir roman türünün, bilimsel romanın yaratıcısı olarak görülen Jules Verne, çağdaş bilimkurgunun da temellerini atmıştır. Bugün bizler için hiçbir şaşırtıcı yanı kalmamış birçok bilimsel gelişme, henüz ufukta yokken onun yapıtlarında ayrıntılarıyla anlatılmıştır. Verne, fantastik serüvenlerinde uzay yolculuğunun yanı sıra bilim ilerledikçe hayatımıza katılan denizaltıları, televizyonu ve oksijen tüpünü de öngörmüştür.


Gun-Club top, gülle gibi savaş aletlerini tasarlayan, yapan bir topluluk/dernek. Amerika'nın diğer ülkelerle yaptığı barış anlaşması onların canlarının sıkılmasına neden olur. Böylelikle ileride savaş çıkarmak için Ay'a mermi, top ya da gülle yollamak istiyorlar. Savaş çıkarmak istediklerini düşünüyorum ben, böyle anladım, bu şekilde olmaya da bilir.) Biz de bu işlemin nasıl olacağını, hangi materyalleri kullanırlarsa Ay'a gidebileceğini ya da hangi ölçülerde kullanmaları gerektiğini okuyoruz. Ve bu işlemin başarılı olup olmamalarını okuyoruz tabii ki.

Kitaptan beklentim neydi bilmiyorum ama bu değildi eminim. Kitaptan o kadar çok sıkıldığım zamanlar oldu ki anlatamam. Bu sıkıcılık hiç bir olayın olmamasında kaynaklandı. Sürekli bir şeyler açıklanıp durulmuş. Tamam bunlar gerekli şeyler ama ne bileyim bazı yerler beni çok sıktı. Kitabı genel olarak düşündüğümde -sıkıcı olduğunu düşündüğüm yerler çıkartılırsa- iyi bir kitaptı. Hele yazıldığı yıla bakılırsa çok iyi yazılmış bir kitaptı. Bence bu kitap Ay'a yolculukla ile ilgili ilerleyen yıllara ışık tutmuştur. Yazarın o yıllardaki hayalgücü gerçekten genişmiş. Jules Verne ile tanışmak için iyi bir kitap mı bilemiyorum. Ama bu ileri görüşlü bir yazarın kitaplarını daha fazla okumak istiyorum.


Beğenebileceğin Gönderiler

1 yorum

Abone Ol: