Cesur Yeni Dünya | KİTAP YORUMU

by - Haziran 17, 2016


Adı: Cesur Yeni Dünya
Orijinal Adı: Brave New World
Yazarı: Aldous Huxley
Yayınevi: İthaki Yayınları
Çevirmeni: Ümit Tosun
Sayfa Sayısı: 272
Goodreads Puanı: 3.95
Format: Karton Kapak
Puanım: ♥ ♥ ♥ 

"Cesur Yeni Dünya" bizi "Ford'dan sonra 632 yılına" götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, "annelik' ve 'babalık' pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. "Herkes herkes içindir."
"Cesur Yeni Dünya"nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda 'birey yok edilse de süren macerasının' sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. Huxley, yapıtını ütopa geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp 'iyi edebiyat' kategorisine yükseltiyor. 


Şunu söylemem gerekiyor ki ben kitabı galiba anlamadım. Vermek istediği mesajı anladım evet ama çoğu cümleleri anlamadım. Hele öyle bir bölüm vardı ki kim konuşuyor, kim kime cevap veriyor tam bir muamma. Bana kitap biraz ağır geldi. Kafam cümlelerin derinliğini anlayamadı. Yani olay benimle ilgili, kitabı kötülemek istemiyorum çünkü. Eminim bu tarza alışık olanlar bayılarak okumuştur ama ben pek sevemedim. 
Kitap, Yevgeni Zamyatin'in Biz kitabından esinlenilmiş. Ömer'in Biz yorumunu okudum da benim Cesur Yeni Dünya için ne düşündüysem aynısını o da Biz için düşünmüş.
Instagram hesabıma bu kitap ile ilgili gelen şu yorumu çok sevdim onu da buraya yazıyorum; 
@selensimsir: Aslında bana şu an içinde yaşadığımız dünyayı anımsattı. Yani bizi mutlu ettiğini sandığımız "Soma"lar, herkesin birbirine ait olduğu görüşünün yaygınlaşması, başkalarının oluşturduğu kalıplaşmış düzenin içinde yaşayıp sanki zaten böyle olması gerekiyormuş gibi gelen his ve bu kalıplaşmışlığın içinde kendimizi özgür hissetmemiz, düzenin dışında kalanlara vahşi adını verecek kadar canavarmışçasına bakmamız ve her şeyin aslı buymuşçasına hissettiren bilinçaltı oyunları... Huxley bunu bir kitap haline getirdiği için tabii ki de okuyucuya bunları ironik bir şekilde verdi yani tıpatıp aynı değil tabii ama bence her şey genel hatlarıyla şu anki hayatımızı yansıtıyor.



Beğenebileceğin Gönderiler

2 yorum

  1. Dediğiniz gibi konuşmalarda kim kiminle konuşuyor pek anlamıyorsunuz. Daha sonradan idrak etme olayı gerçekleşiyor. Kitabın özünü aldıktan sonra kimler arasında konuşma geçiyor pek bir önemi yok. :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,

    Aldous Huxley'in "Cesur Yeni Dünya" adlı romanından en beğendiğim alıntı şuydu: "Başlamak için en uygun zamanı beklersen hiç başlamayabilirsin; şimdi başla, şu anda bulunduğun yerden, elindekilerle başla." "Cesur Yeni Dünya" romanından beğendiğim alıntıları paylaştığım yazımı izniniz olursa okumak isterseniz linkini şuraya bırakmak istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/aldous-huxley-cesur-yeni-dunya-romanindan-34-etkileyici-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Abone Ol: