Sıfır Beden Cehennemi | KİTAP YORUMU

by - Haziran 18, 2016


Adı: Sıfır Beden Cehennemi
Orijinal Adı: Dietland
Yazarı: Sarai Walker
Yayınevi: Altın Kitaplar
Çevirmeni: Meltem Deniz
Sayfa Sayısı: 360
Goodreads Puanı: 3.45
Format: Karton Kapak
Puanım: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

"Parlak renkler giyiyor, bu bedende olduğum için özür dilemeyi reddediyorum."
Alicia Kettle, namı diğer Balkabağı, küçüklüğünden beri kilolarından kurtulmak için büyük çaba sarf etmekte, zayıf olacağı bir geleceğin hayalini kurmaktadır; öyle mutsuz ve yalnızdır ki, "hep cenazeye gidiyormuş gibi" görünür. Fakat bir gün, renkli çoraplar giyen koca gözlü bir kız Leeta onun rutinini de düşüncelerini de değiştirecektir. 
Leeta aracılığıyla bir kadın kolektifiyle bağ kuran Balkabağı'nın yaşadığı dönüşüm süreci, Amerika ve İngiltere başta olmak üzere Batı metropollerini sarsan "Jennifer" eylemleriyle de kesişecektir.
Erkek egemen sistemin kadın bedenini ve cinselliğini metalaştıran, onu yalnızca seks nesnesi olarak gören yapısında büyük gedikler açmaya başlayan bu eylemlerin kimler tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte, cezalandırılan kişilerin üzerinden çıkan kağıtlarda "Jennifer" yazmaktadır. Şiddetin dozunu giderek artıran "Jennifer hareketi"nin eylemleri, artık kadınlara ve çocuklara yönelik şiddete, taciz ve tecavüze karşı intikam saldırılarını da içermeye başlamıştır. 

Erkek egemen sistem, pimi çekilmiş bir el bombası gibi patlayan bu yıkıcı öfke karşısında diken üstündedir.

Sıfır Beden Cehennemi, son yıllarda hızla yayılan beden, estetik, moda ve diyet ekonomisiyle; taciz, tecavüz ve çocuk istismarı gerçekliğiyle hesaplaşmaya girişen radikal bir metin olduğu kadar, sistemin dayattığı güzellik algısına sert ve etkili bir itiraz olarak da okunabilir.

Arka kapak yazısını okuduğumda çok ilgimi çekmişti ve beklentim de biraz yükselmişti. Kitap beni hayal kırıklığına uğratmadı. Bütün beklentilerimi karşıladı. Bu kadar iyi bir kitap okuyacağımı düşünmemiştim.Kitap sanırım içimdeki feminist duyguları açığa çıkardı. Kitabı okurken erkek egemenliğinin gerçekten de ne kadar büyük olduğunu görüyorsunuz. Kitabın üstünde durduğu konulardan bir tanesi de "şişman kadınlar". Kadınlar "şişman" olmaktan, sırf erkekler onları beğenmeyecek diye öcü gibi korkuyorlar. Erkekler, şişman kadın gördüklerinde onu bir "Kadın" olarak görmemeleri, alay etmeleri kadınların gururunu ne kadar da kıran bir şey. Bir diğer konu da şuydu; ünlü bir gazetenin üçüncü sayfasında kadınların belden üstü çıplak bir şekilde fotoğrafları olması. Kitaptaki "Jennifer" eylemi bu olaya el atıp "O sayfalarda erkek fotoğrafları olsun." diyorlar ve artık o sayfalarda çıplak erkek fotoğrafları koyuyorlar. Peki sonra ne oluyor? Gazete satışları düşüyor ve erkekler "Sokağa çıkamaz hale geldik, kimse bizi ciddiye almıyor." diyorlar. Yani şu durum bile beni çileden çıkardı. Kadınları o halde görünce ses yok ama erkekleri o halde görünce neden böyle?Bir başka konu da; tecavüzcülerin ceza almaması. Gerekçelerinin de "Kadının rızası vardı." olması. "Jennifer" eylemi bunun üzerine de duruyor tabii. Peki bu "Jennirfer" eylemi ne mi diyorsunuz? Okuyunca göreceksiniz. Lütfen karşınıza bu kitap çıktığı anda alın ve okuyun. İçinde gerçek hayattan bir çok kesit var.



Beğenebileceğin Gönderiler

1 yorum

  1. Son yaptığım mimde seni mimledim, yaparsan çok mutlu olurum! :D Linki de buraya bırakıyorum; www.kitapseverhayalperest.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Abone Ol: