Kırmızı Piyano - Josh Malerman | Kitap Yorumu

by - Ocak 26, 2018

Josh Malerman

Kırmızı Piyano | Kitap Yorumu


Çölde keşfedilen, kaynağı belirlenemeyen bir ses…
Philip Tonka ve grubu The Danes'in bir sonraki hit şarkıları için umutsuzca ilham arama çabaları, Amerikan ordusundan bir generalin ziyaretiyle bölünmüştü. Bir Afrika çölünde nükleer silahları bile etkisiz hale getirebilen bir ses keşfeden Amerikan ordusu, bu sesin kaynağını bulmak için Philip ve arkadaşlarını bir göreve göndermek istiyordu. Bu keşif yolculuğu, kızgın çöl kumları arasında gömülü kalmış bir gizemin kalbine yapılan bir yolculuğa dönüşecekti.
Amerika'da, gözlerden saklı bir hastanede Ellen isimli bir hemşire, vücudundaki tüm kemikleri kırılmış bir hastaya bakıcılık yapıyordu. Hasta bu şekilde nasıl yaralandığı bilmiyordu fakat vücudu mucizevi bir hızda iyileşiyordu. Başına gelenler hakkında her geçen daha çok şeyi hatırlayan bu gizemli hasta, Ellen'ı hiç beklemediği bir yola sokacaktı. Peki bu gizemli hastanın Afrika'daki olaylarla ne gibi bir ilgisi vardır?

Josh Malerman sevgimi bilmeyen kaldı mı 💁🏻 Kafes'i okuyup çok sevince iki kere imza gününe katılmıştım. Yazar ile tanışınca da "Evet ya favori yazarım artık Josh!" demiştim. Nitekim Kafes'ten sonra okuduğum kitapları da beni şaşırtmadı ve hepsini çok sevdim.

Yazarın garip bir tarzı var. Bunu bilmeyenler kitaplarını pek sevmeyebilir. Bakınız: Gölün Dibindeki Ev. Kafes'i okuduktan sonra Gölün Dibindeki Ev’i okuyanlar ya da Kafes’i okumadan Gölün Dibindeki Ev’, okuyanlar hayal kırıklığına uğradı. Ama dediğim gibi yazarın tarzı bu, bir şeyleri sonuca bağlamayı sevmiyor. Amaç tamamen sizi germek, meraklandırmak. Bunu da bence çok iyi yapıyor.

Josh MalermanYazardan genel olarak bahsetmem bittiyse Kırmızı Piyano'nun yorumuna başlayayım.

Kitapta yine bilmediğimiz bir şey vardı ve ondan korkuyorduk. Klasik Josh! Korktuğumuz şey bir ses. Aslında bir parazit. Öyle bir ses ki nükleer silahları etkisiz hale getiren, dinleyenleri kendinden geçirip kusmasına yol açan cinsten. Amerika hükümeti de böyle bir sesin ileride nelere yol açacağından korkuyor ve II. Dünya Savaşı’nda görev alan The Danes adlı müzik grubuna bu sesi araştırmaları için Afrika’ya gitme görevini veriyorlar. Kitap iki zaman dilimini anlatıyor; The Danes, bir tarihçi, bir fotoğrafçı ve rütbesi generallikten çavuşluğa düşürülmüş bir askerden oluşan grubunun Afrika’da sesi araştırırken yaşadıkları gerilim dolu maceralarının geçtiği zaman diğeri de The Danes grubunun piyanisti olan Philip Tonka’nın vücudundaki bütün kemiklerinin kırılması sonucunda yattığı özel askeri hastanede geçtiği zaman. Bu iki zaman diliminin nasıl birleşeceğini merakla okuyorsunuz. Philip Tonka, 6 ay gibi uzun bir süre boyunca tedavi görüyor. Bu tedavi sonucunda gözlerini açacaklarından bile şüpheliler ama Philip mucizevi bir şekilde gözlerini açıyor ve hızlı bir şekilde iyileşmeye başlıyor. Bu mucizevi iyileşme, hemşiresi Ellen’ın dikkatini çekiyor ve o da bu durumu araştırmaya başlıyor. Josh, kadın karakterleri çok güzel yazıyor bence. Hepsi çok güçlü, mantıklı kararlar alan kadınlar. Ellen da onlardan biri.

Josh Malerman
Sesi araştırırken başlarına gelenleri okurken gerilmeden duramıyorsunuz. Karşılarına çıkan her bir şeyde merakınız daha da artıyor. Bu işin sonunun nereye varacağı ve  Philip’in o hale nasıl geldiği hakkında bir sürü tahminlerde bulunuyorsunuz. (Çok tahmin etmek güzel bir şey değil ama dozunda edin 😅) Josh’ın diğer kitaplarına nazaran bu kitabın sonu bir yere bağlanıyor, ne kadar mantıklı orası ayrı bir konu ama sonuçta çok fazla havada kalan bir şey yok. Böyle bitmesini beklemiyordum, yine çok önemli şeyler havada kalır sesin ne olduğunu tam öğrenemeyiz sanıyordum ama olmadı.

Kitap gerilim, korku ve gizem unsurlarını çok iyi harmanlamıştı. Benim yine severek okuduğum bir kitap oldu Kırmızı Piyano. Gerilim kitabı okumak isteyenlere tavsiyemdir. Ama lütfen Kafes ile karşılaştırma yapmadan okuyun. Yoksa bu kitaba haksızlık etmiş olursunuz.

Josh Malerman

Adı: Kırmızı Piyano
Orijinal Adı: Black Mad Wheel
Yazarı: Josh Malerman
Yayınevi: İthaki Yayınları
Çevirmeni: Aslı Dağlı
Sayfa Sayısı: 360
Goodreads Puanı: 3.32
Format: İnce Kapak
Puanım:  

Beğenebileceğin Gönderiler

0 yorum

Abone Ol: