Dışarıdakiler - S. E. Hinton | Kitap Yorumu

by - Ocak 28, 2018



Dışarıdakiler | Kitap Yorumu


Tüm zamanların en çok satan genç yetişkin romanı

Dışarıdakiler, S. E. Hinton henüz üniversite öğrencisiyken yayımlandı ve kısa sürede büyük etki yarattı. Bugüne kadar on beş milyondan fazla basılan kitap, tüm zamanların en çok satan genç yetişkin romanıdır. Kitap ayrıca Francis Ford Coppola’nın yönettiği; Tom Cruise, Matt Dillon ve Rob Lowe gibi yıldızların oynadığı bir filme uyarlanarak çok daha geniş kitlelere ulaştı. Dışarıdakiler’le tanınıp ünlenen S. E. Hinton çok geçmeden “Gençliğin Sesi” olarak anılmaya başladı.

Dostluğa ve Ait Olmaya Dair Yüreğinizi Isıtacak Bir Kahramanlık Öyküsü

Ponyboy’a göre dünyada iki çeşit insan var: her şeyi yapabilecek güce sahip, zengin ve şımarık Sosyetikler ile her zaman arkalarını kollaması gereken, hayatın pek de iyi davranmadığı Yağlılar.
Ponyboy, tüm zorluklara rağmen Yağlı olmaktan dolayı mutlu. Çünkü pek çok sıkıntının yanında; sevginin, kardeşliğin ve dostluğu gerçeğini yaşayabildiği samimi bir dünyası var. Kendisine ve sıkı sıkıya bağlı olduğu iki ağabeyi ile dostlarına saldırmaktan zevk alan Sosyetiklere karşı hep bir mücadele halinde. Ama olsun, bu da bir Yağlı olmanın vazgeçilmez kuralı.
Derken bir gece vakti, birilerinin fazla ileri gitmesiyle Ponyboy’un dünyası tepetaklak oluyor.

Kısa ve güzel kitaplar hakkında yorum yazmakta çok zorlandığımı başta söyleyeyim. Kitabı ne kadar sevdiğimi yorumumda çok belli edemeyeceğim galiba ama olsun. Yine de siz bu kitabı çok sevdiğimi bilin ❤️

Dışarıdakiler eski bir kitap, yurtdışında İngilizce derslerinde ödev olarak okunması istenen bir kitap. Böyle bir kitap nasıl olur da ülkemizde bu kadar geç basıldı anlamış değilim doğrusu.

Kitabın Goodreads'taki puanını görünce beklentim ister istemez yükseldi tabii. Ama okuduktan sonra dedim ki "Evet bütün beklentimi karşıladı."

Kitapta işlenen dostluk o kadar güzeldi ki. Birbirlerine sevgi ile bağlı olan yedi arkadaşın, ne olursa olsun birbirlerini destek olmaları beni çok etkiledi. Yedi arkadaş diyorum ama üçü kardeş zaten.



Ponyboy'un ebeveynleri ölmüş ve iki ağabeyi Darry ve Sodapop ile birlikte yaşıyor. Ponyboy 14 yaşında, sigara içiyor, hırsızlık yapıyor ve birkaç kötü huyları daha var ama bunları sırf çevresinden öyle gördüğü için yapıyor. Ponyboy'un dünyasında iki çeşit insan var; zengin, şımarık, hayatta her istediğini elde eden, kendini beğenmiş Sosyetikler ve tabiri caizse "hayatın silsilesini yiyen", fakir Yağlılar. Ponyboy bir Yağlı ve bundan memnun.

İki taraf, büyükler tarafından görülmeyen belki de görmek istenilmeyen gizli bir savaş içersindeler. Sosyetikler nerede tek başına bir Yağlı görseler hemen onu dövüyorlar. Yine böyle bir gecede Ponyboy ve arkadaşı Johnny Sosyetikler tarafından dövülüyor ve o geceden sonra Ponyboy için hiçbir şey eskisi gibi olmuyor.

Kitap iki tarafın da görüldüğü gibi olmadığını, Sosyetiklerin de kendi içinde dertleri olduğunu, Yağlıların arasında da çok iyi insanların olduğu bize gösteriyor.

Yazar kitabı 16 yaşındayken yazmış ama üniversiteye gidince yayımlamış. Yayınlanır yayınlanmaz çok büyük ses getirmiş. Umarım aynı sesi bizim ülkemizde de getirir 😇

Herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap oldu ❤️

DIŞARIDAKİLER KİTAP ALINTISI


"Bunun tam adı ne biliyor musun? Sidik yarışı," dedi. "Hep bir şeylerin peşindeyiz ama nereye gittiğimizi soran yok. İstediğinden daha fazlasına sahip olmak desem anlar mısın? Aslında isteyecek bir şeyin olmamasına rağmen isteyecek başka bir şey bulmak desem? Hep bizi tatmin edecek bir şeylerin arayışındayız ama onu asla bulamıyoruz. Bu cool'luğu bırakmadan da bulacağımız yok."

Belki de dünyalarımız o kadar ayrı değildi. En azından aynı günbatımını seyrediyorduk.

Hava sıfırın altında olsa bile, hiçbir güç yıldızları seyretmeme engel olamaz.

"Hayır!" diye bağırdım ona. "Bir kere ben on dört yaşındayım, hem de bir aydır. Ve bu işte senin kadar ben de varın. Bana bir dakika ver, geçer ağlamam... Şu gözyaşlarını durduramıyorum ki."

"Her zaman parla Ponyboy. Altın gibi parla..."


Adı: Dışarıdakiler
Orijinal Adı: The Outsiders
Yazarı: S. E. Hinton
Yayınevi: Martı Yayınları
Çevirmeni: Cumhur Mısırlıoğlu
Sayfa Sayısı: 208
Goodreads Puanı: 4.07
Format: Ciltli
Puanım:

Beğenebileceğin Gönderiler

0 yorum

Abone Ol: