Simon Homo Sapiens'e Karşı - Becky Albertalli | Kitap Yorumu

by - Ocak 22, 2018

Simon vs. The Homo Sapiens Agenda

Simon Homo Sapiens'e Karşı | Kitap Yorumu


Her şey gizli bir e-postayla başladı…
Bugüne dek eşcinsel olduğunu kimseye açıklamamış on altı yaşındaki Simon çalkantılı bir hayattan uzak durmaya çalışmaktadır. Ama attığı e-posta yanlış ellere ulaşınca sırlarının açığa çıkma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Simon aslında şantaj kurbanıdır: Sınıfın soytarısı Martin ile hoşlandığı kızın arasını yapmazsa, cinsel kimliği açığa çıkacaktır. Daha da kötüsü e-posta üzerinden iletişim kurduğu, takma ismi Mavi olan çocuk da ifşa olacaktır.
Bir zamanlar aralarından su sızmayan arkadaş grubunda yaşanan beklenmedik olaylar ve Mavi’yle yazışmalarının gün geçtikçe flörtleşmeye dönmesiyle Simon’ın hayatı karman çorman olur. Değişimden hiç hoşlanmayan Simon rahat ettiği bölgeden zorla atılmadan önce kendi rızasıyla çıkabilmenin bir yolunu bulmak zorundadır… arkadaşlarını küstürmeden, kendisini tuhaf duruma düşürmeden ve şimdiye dek tanıştığı en kafa karıştırıcı ama en tatlı erkekle mutluluk şansını kaçırmadan önce…

Şimdiye kadar okuduğum en güzel LGBT konulu kitaplardan biriydi. Kitabın konusunu okuyup "Ee tamam bunlar aşık olacak şimdi." diyebilirsiniz ama inanın oradaki aşk sahte ve zorlama değil, saf ve gerçek. Kitap, aşkı o kadar güzel anlatmıştı ki. Oradaki aşkı kıskanmamak mümkün değil. Benim bahsettiğim aşk; karşındakini "cinsel ilişkiye gireceği" kişi olarak görmemek, onun güzelliğine/yakışıklılığına bakmamayı kapsıyor.
Kitaptaki bütün karakterleri sevdim, Simon'a şantaj yapan kişiden bile nefret edemiyorum. Her karakter birbirinden çok farklıydı, bu konuda yazarı tebrik ediyorum.

Becky Albertalli

Simon Homo Sapiens'e Karşı, zorbalık, şantaj, kendi kimliğini bulma ve ifade etme gibi konuları işliyor. Eşcinsel olan bir karakterimizin, bunu herkese açıklayacağı zaman karşılaşacağı zorluklar gerçekçi bir biçimde anlatılıyor.
Simon, takma isim kullanarak Tumblr'da tanıştığı Mavi (aynı lisedeler) ile e-posta yoluyla konuşmaya başlıyor. Mavi'nin kim olduğu Simon bilmiyor. Mavi de Simon'ı bilmiyor tabii. Simon, herkesin arkadaş olmayı isteyeceği türden biri, şakacı, dürüst, akıllı ve Harry Potter fanı! Daha ne olsun? Mavi de aynı Simon gibi. Tabii biz (ve Simon) Mavi'yi yolladığı e-postalar sayesinde tanıyoruz. E-postaları okurken yüzünüzde hep bi gülümseme oluyor 😍
Birbirlerine gerçek kimliklerini açıklamaktan çekinmelerinin doğal olduğunu düşünüyorum ve bunu sevdim. Açıkladıkladıktan sonra aralarındaki "şey" PUF olur diye korkuyorlar ki bu gayet anlaşılır bir şey. Bu "gizli" görüşmeleri bir gün şans eseri Martin öğreniyor ve Simon'a şantaj yapmaya başlıyor. Kitap sadece şantaj etrafında dönmüyor tabii ki.
Mavi'nin kim olduğunu merak etmeden duramıyorsunuz ve kim olduğunu öğrendikten sonra yüzünüzde kocaman bir gülümseme oluyor!
Son olarak "Bu kitabı herkes okusun!" diyip yorumumu bitiriyorum ❤️

Simon vs The Homo Sapiens Agenda

"Bazen kim olduğumu benden başka herkes biliyormuş gibi geliyor."
"Sadece kendimi biraz dışlanmış gibi hissediyorum. Hepsi bu."
"İnsanların arasındaki okyanustan bahsediyordu. Ve her şeyin tek amacının yüzülmeye değecek bir kıyı bulmak olduğundan."
"Sence de herkesin bir şeyleri açıklaması gerekmiyor mu? Neden heteroseksüellik normal kabul ediliyor? İster heteroseksüel ol, ister eşcinsel, biseksüel ya da her neyse, herkes öyle ya da böyle bir şeyleri ilan etmek zorunda kalıyor."
"Normalin heteroseksüellik (ve hatta beyaz ırk) olması ve sadece o kalıba uymayanların kimliklerini düşünmesi gerekmesi kesinlikle can sıkıcı. Heteroseksüeller de bazı şeyleri açıklamak zorunda kalmalı ve açıkladıkları şeyler ne kadar tuhaf şeyler okursa o kadar iyi. Tuhaflık bir gereklilik olmalı."
"İnsanlar geniş odaları ve minicik pencereleri olan evlere benziyordu.”

Adı: Simon Homo Sapiens'e Karşı
Orijinal Adı: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Yazarı: Becky Albertalli
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Çevirmeni: Sevinç Seyla Tezcan
Sayfa Sayısı: 320
Goodreads Puanı: 4.27
Format: Ciltli
Puanım:

Beğenebileceğin Gönderiler

0 yorum

Abone Ol: